niedziela, 1 maja 2016

Mango & tahini smoothi - nie bój się eksperymentować :)

Mango & tahini smoothi
Nasz weekend majowy przebiega zgodnie z planem. Regenerujemy siły, spędzamy czas przyjemnie - nie ukrywam, że głównie w kuchni :) Dziś polecam doskonałe na śniadanie lub popołudniową przekąskę (choć raczej zęby nie będą miały wiele do "kąszenia"):

Mango & tahini smoothi:

Składniki: 
1/2 pokrojonego, świeżego mango, 
szklanka wody, 
sok z połowy limonki, 
łyżka tahini*

Składniki zmiksować. To wszystko :)

Latem można dodać kostki lodu lub wcześniej zmrozić mango. 

*Tahini niezwykle łatwo zrobić w domu lub kupić gotowe w sklepie ze zdrową żywnością.
To nic innego jak pasta z ziaren sezamu z odrobiną oleju (najlepiej z pestek winogron). Sezam można kupić niemal wszędzie. Należy go wrzucić na patelnię i lekko podprażyć (uwaga: cały czas mieszać na niewielkim ogniu, bo bardzo łatwo go spalić) Gdy tylko sezam lekko się zezłoci należy przesypać go z patelni do blendera, zmiksować. Dodać trochę oleju ( ok. 2 łyżki na pół szklanki sezamu). W blenderze najpierw ziarna zmienią się w gęstą miazgę, później w pastę a na koniec przyjmą postać płynną. Olej ma za zadanie tylko ułatwić roztarcie sezamu. Oczywiście można to wszystko zrobić ręcznie w moździerzu.
Sezam silnie regeneruje i wzmacnia organizm ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)