niedziela, 11 października 2015

Słodko i Dziewczęco

Dodatki: talerzyk, segregator z kolekcji GreenGate w Passion4Home.pl
Piękna choć chłodna październikowa niedziela powinna być Słodka i Dziewczęca.
Z pozdrowieniami dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś szybkiego i słodkiego 
przepis na delikatnie czekoladowe ciasto ze śliwkami.
Z uwagi na powszechne i słuszne diety zapobiegające nadmiernemu pochłanianiu cukru podane składniki są na małą tortownicę (ok 21 cm średnicy). Jeśli spodziewacie się gości lepiej ilość składników podwoić. Moja tortownica ma teflonową warstwę, dlatego nie wymaga ani smarowania masłem, ani wykładania papierem (jeśli Twoja jest inna postępuj zgodnie z jej potrzebami ;)

  1. Włączyć piekarnik: temp. 180 st.C.
  2. Składniki: 100 g masła, jedno jajko, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dwie łyżki czekolady w proszku lub gorzkiego kakao - wszystkie składniki wymieszać (najlepiej, najszybciej, najłatwiej w robocie kuchennym)
  3. Śliwki (naprawdę niewiele, ilość zależy od wielkości, mają stworzyć jedną warstwę): wyjąć pestki, jeśli są małe wystarczy podzielić na pół, jeśli duże pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  4. Ciasto ma konsystencję plasteliny i teraz będziemy działać na warstwach: pierwsza warstwa: połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy, druga warstwa: ułożyć śliwki, posypać cynamonem, trzecia warstwa: resztę ciasta ułożyć na śliwkach (nie próbuj ciasta wałkować, bo się nie uda, ja rozgniatam " cienkie placki" w dłoniach i kładę jeden obok drugiego).
  5. Wstawić do piekarnika na ok. 30-35 min.

Najlepsze jeszcze lekko ciepłe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)