piątek, 19 grudnia 2014

O cynamonie...

Jaki jest Wasz zapach Świąt?
Choinka? - magiczny zapach żywicy. Najpierw pojawia się drzewko, za nim światełka, bombki, łańcuchy, kolędy, rozmowy z Najbliższymi przy stole...
A może barszcz z pierogami lub grzybowa z łazankami? też zapach lasu, przyjemne ciepło rozchodzące się powoli...
Dla mnie najwspanialszy jest zapach... cynamonu. Wiem, trochę egzotycznie, ale:
Ponieważ pogoda rozczarowuje brakiem śniegu i niestety najbliższe dni nie przyniosą zmiany to na poprawę nastroju i "wywołanie ducha Świąt" przywołałam na pomoc cynamon.
Tak naprawdę naprowadziła mnie na ten trop moja niezastąpiona, radosna Tosia. Poprosiła o upieczenie cynamonowych bułeczek na Wigilię szkolną.
I tak oto właśnie cynamon zmienił oblicze całego domu. Bo skoro mowa o przeróżnych dekoracjach nie wolno lekceważyć naszego zmysłu zapachu. Wie o tym każdy kto przechodzi obok piekarni - zapach świeżego pieczywa bardzo bardzo sugestywnie wywołuje w nas uczucie głodu. To prawda stara jak świat.
U mnie podobny efekt wywołał cynamon i już nie ma (aż takiego dużego) znaczenia brak śniegu, jutro zaproszę do domu choinkę, na Wigilię nie zapomnę upiec świeżego chleba ;)

cynamonowe bułeczki*

wygodne pudełko "na wynos" lub do przechowywania zapraszam do Passion4Home

Przepisów na cynamonowe bułeczki jest chyba nieskończenie wiele. Internet jest ich pełen. Jeśli macie w sobie dość cierpliwości żeby zrobić dobre, drożdżowe ciasto* (co jest naprawdę proste jeśli tylko pamięta się o cierpliwości ;) macie sukces w ręku. Reszta to nadzienie z masła, cynamonu i cukru, które trzeba rozsmarować cienką warstwą na rozwałkowanym cieście.
po posmarowaniu nadziniem (cienka warstwa) ciasto zwinąć w rulon

pokroić na grupość ok 2 cm, wyłożyć na papier na blasze i piec 12 min w temp.180 st C

Ciasto drożdżowe:
700 g mąki tortowej + 2 opakowania drożdży (suszonych) + 120 g cukru + szczypta cukru 
(nie sypać na drożdże!)
Suche składniki wsypać do miski robota kuchennego. Tymczasem:
300 ml mleka + 120 g masła
masło rozpuścić w ciepłym mleku, gdy nieco wystygnie wbić 4 jajka, wymieszać.
Całość wlać do suchych składników i wyrabiać (najlepiej w robocie kuchennym) ok 10 min.
Pozostawić (cierpliwie ;) pod przykryciem do wyrośnięcia conajmniej godzinę. 
Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na dwie częśći i rozwałkować na kształt prostokąta. 
Posmarować cienko 1/2 nadzienia
( całość nadzienia: 200 g miękkiego masła +3 łyżeczki cynamonu + 125 g cukru). 
Resztę już znacie.
Smacznego,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)